Eelco Taams

Eelco Taams

Foto van Eelco Taams

Contact informatie

E-mailadres:
ejtaams@planet.nl

Deze persoon heeft momenteel geen actieve functies

Adres: Kerkstraat 201
Postcode: 1511 EE
Plaats: Oostzaan
Telefoonnummer: 075 684 8190

 

Weblog van Eelco Taams

Oostzaan maken we samen

Geschreven op 06-06-2011 door

 Oostzaan maken we samen.

Eind januari heeft Wouter Bos de aftrap gegeven voor onze verkiezingscampagne. Ook in Oostzaan gaat de PvdA er weer flink tegenaan om de steun van de kiezers te krijgen voor ons programma. Daarbij mag ik weer lijsttrekker zijn en dat doe ik in de overtuiging dat we met een sterke lijst en een goed programma het verschil kunnen maken voor het dorp. Het is prachtig dat we de campagne samen met de andere Zaanse afdelingen voeren. De samenwerking krijgt zo steeds meer gestalte en wat mij betreft leidt dat uiteindelijk tot een Zaanse afdeling. Oostzaan hoort bij de Zaanstreek. Daar werd in het verleden nog wel eens anders over gedacht in de dorpspolitiek en werd Zaanstad gezien als een bedreiging. Sommigen vonden ons dorp meer bij Waterland horen, maar dat is historisch en sociaal/economisch niet juist . Een flink deel van de Zaanse molens in de 17e eeuw stond in het Oostzanerveld en tegenwoordig zijn we voor veel voorzieningen gericht op Zaandam.

Oostzaan en Wormerland werken nu intensief samen om, met behoud van zelfstandigheid, toch onze burgers goede dienstverlening te kunnen blijven verlenen. Hetgeen voor een kleine gemeente steeds moeilijker wordt door de decentralisatie van taken en steeds hogere eisen die aan de deskundigheid van de organisatie worden gesteld. Het is echter noodzakelijk dat nog een of twee kleine gemeenten zich aansluiten bij onze organisatie (Over Gemeenten) om echt voldoende body te krijgen. Gelukkig heb ik als wethouder ook altijd goede samenwerking met Zaanstad als centrumgemeente ervaren op tal van gebieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sociale zaken, economische zaken, de GGD, het RIO , het openbaar vervoer en dergelijke. Kort geleden heeft de gemeenteraad mijn voorstel gesteund om ons lokale centrum voor jeugd en gezin te gaan schoeien op de leest van Centrum Jong (Centrum Jong Oostzaan dus). We zullen altijd blijven streven naar zelfstandigheid (de kleine schaal zorgt voor korte lijnen tussen burger en bestuur), maar als schaalvergroting onontkoombaar van bovenaf wordt opgelegd, dan ligt volgens mij de vorming van een gemeente Zaanstreek voor de hand.  Dat zou meer logische samenhang hebben dan een grote plattelandsgemeente met vele kernen en zonder centrum.

"Oostzaan maken we samen" hebben we boven ons verkiezingsprogramma gezet. Daarmee doen we eerst en vooral  een beroep op de gemeenschap om samen met de gemeente verantwoordelijkheid te nemen voor welvaart en welzijn in Oostzaan. Dat gaat bij ons overigens bijzonder goed. Ons hoge voorzieningenniveau staat of valt bij de inzet vrijwilligers en verenigingen en daar hebben er in Oostzaan nog heel veel van. Ook de betrokkenheid met wat bij ons gebeurt is groot. Maar de slogan gaat volgens mij ook op voor de regionale samenwerking. Ook de resultaten daarvan hebben voor een deel Oostzaan gemaakt to wat het nu is. Ik hoop daar de komende vier jaar voor Oostzaan en voor de partij weer een steentje te kunnen bijdragen.

Eelco Taams

Meer weblogs